H.Drieëenheid in Petrakerk (1965)

Kees Buurman maakte in 1965 deze wandschildering van de Heilige Drieëenheid voor de Gereformeerde Petrakerk in Leiden. Het werk drukt uit hoe de H. Drieëenheid ons leven beheerst met een hoog paneel en een band langs de muur met de tekst van de apostolische geloofsbelijdenis. Deze levensbaan loopt door een kruis met daarin een vogel (H. Geest) en een geopende hand (God de Vader) met daarin allesziende ogen. De voorstelling is voornamelijk in zwart geschilderd op een grijze achtergrond. Buurman was ontstemd over de financiële bijdragen die de Petrakerk van de gemeenteleden vroeg. Hij besloot in plaats van de financiële bijdrage een kunstwerk te leveren.

De erven van Kees Buurman willen dit paneel graag weer toegankelijk maken voor een breed publiek. Heeft u een mooie bestemming waar ruimte is voor dit werk? Neem dan contact op met info@keesbuurman.nl

Uiteindelijk keerde Kees Buurman de gereformeerde kerk de rug toe. Eerder had hij een andere kritische gelovige leren kennen: Jan Maaskant. Maaskant en Buurman namen op waardige wijze afscheid van het geloof: in 1965 lieten ze in de Petrakerk een cadeau achter: Maaskant een wandplastiek en Buurman dit omvangrijke werk met de geloofsbelijdenis als thema. Daarmee was de kerk voor Buurman een afgesloten hoofdstuk.

De laatste dienst in de Petrakerk is gehouden in 1990. Het kunstwerk van Buurman is toen verwijderd en opgeslagen. In 1993 is de kerk gekocht door de Turkse Islamitische Stichting Afdeling Leiden. De kerk is nu een moskee en is gelegen aan de Curacaostraat 3 in Leiden.

De schildering is aangebracht op 3 panelen van board met daaronder een tekst op een lange strook.

Totale hoogte panelen: 4.91 m x 2.14 m
Strook tekst: 14.10 m x 0.40 m

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: