Portret Jan Maaskant (1959)

In de beginjaren van zijn kunstenaarschap keerde Kees Buurman de gereformeerde kerk de rug toe. Eerder had hij een andere kritische gelovige leren kennen: Jan Maaskant. Maaskant was in 1957 medicijnen gaan studeren, maar uit onvrede met het conventionele milieu en mede geïnspireerd door Buurman koos hij voor het kunstenaarschap. Maaskant en Buurman namen op waardige wijze afscheid van het geloof: in 1965 lieten ze in de Petrakerk in Leiden een cadeau achter: Maaskant een wandplastiek en Buurman een omvangrijk werk van verschillende panelen met de geloofsbelijdenis als thema. Daarme was de kerk voor Buurman een afgesloten hoofdstuk.

Uit: Uitgave ‘Kees Buurman’ naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling in Museum De Lakenhal in Leiden, 2000-2001.

Olieverf op doek, 70 x 59 cm
Collectie Museum De Lakenhal

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: