Abstracte compositie (ca. 1970)

“Als ik een wit en een zwart vlak begrens dan ligt voor mijn gevoel de spanning van dat ding niet zozeer in het wit en het zwart, maar op de grens daarvan.”, aldus Kees Buurman.

Uit: ‘Fragmenten uit een gesprek met Kees Buurman’, in tentoonstellingcatalogus ‘Abstracte kunst uit de jaren zestig en zeventig. Een keuze uit de verzameling van het Centraal Museum, Utrecht’ uit 1979.

Houtsnede, papier, 28,1 x 28,1 cm
Collectie Teylers Museum in Haarlem

In een uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) plaatste Joost Zwagerman het werk van Kees Buurman naast dat van Rembrandt van Rijn en trok een vergelijking in de licht-/donkerwerking in beide werken. Joost Zwagerman stelde onder de naam “Zwagerman Kiest” een tentoonstelling samen in het Teylers Museum in Haarlem (14 maart t/m 15 juni 2014), waarin hij de verbinding maakte tussen hedendaagse kunst en oude meesters. “Je kunt pas nieuwe kunst begrijpen als je goed naar oude kunst hebt gekeken.”, aldus Zwagerman.

De Wereld Draait Door, 13 maart 2014
In dit fragment begint op 3:50 min. het deel over Kees Buurman

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: